HVB Bank Romania a ramas si in 2003, pentru al doilea an consecutiv, cea mai profitabila filiala a grupului german, rata de rentabilitate a capitalului fiind, potrivit oficialilor bancii, de 40% - dupa contabilitatea romaneasca, respectiv 47% - dupa standardele de contabilitate internationale.
HVB Bank Romania a raporta pentru anul trecut un profit net de 468 de miliarde lei (aproape 12,5 mil. euro), in crestere cu 87,2% fata de rezultatul obtinut in 2002.
"HVB Romania a realizat in 2003 cea mai mare rata de profit raportata la capital din toate sucursalele HVB Bank din Europa Centrala si de Est si a avut, de asemenea, cel mai bun indicator din sistemul bancar romanessc. Rezultatele de anul trecut sunt mult peste asteptarile noastre si asta in contextul in care 2003 a fost un an de consolidare pentru sistemul bancar romanesc si tot mai multe banci au incercat sa patrunda pe diverse si noi niste de piata ", a afirmat ieri Dan Pascariu,presedintele bancii.
In termeni nominali, profitul brut s-a dublat, atingand 548 de miliarde lei. Castigul neimpozitat a fost rezultatul cresterii cu 17,31% a veniturilor si mentinerii cheltuielilor la valoarea aferenta anului 2002.
La nivelul cifrelor absolute, veniturile s-au ridicat la 1.917 miliarde lei. Structura acestora s-a modificat in favoarea incasarilor din comisioane si dobanzi, pe fondul diminuarii veniturilor din activitatile de trezorerie. "Daca in anii trecuti veniturile din activitatea de trezorerie reprezentau peste 50% din total venituri acum din urma vin corporate-ul si retailul. Cred ca retailul va deveni in viitorul apropiat un contributor important la cresterea veniturilor", a mai mentionat presedintele bancii.
Limitarea cheltuielilor la un nivel de 1.370 de miliarde lei a avut ca suport si o mai mare experienta in negocierile privind infiintar