Un raport publicat ieri de Banca Mondiala arata ca Rusia este dominati de un numar redus de grupuri de afaceri, care, desi sunt mai putin eficiente decat alti proprietari din sectoare private, au acaparat o mare parte din fluxurile investitionale, relateaza Financial Times.
Efectuat pe un esantion de mai mult de 1.300 companii, studiul concluzioneaza ca 23 dintre cele mai importante grupuri de afaceri rusesti controleaza mai mult de o treime din vanzarile din industrie ale tarii si aproape o sesime din locurile de munca existente.
Raportul va reinvia, probabil, dezbaterile pe tema oligopolurilor de influenta politica care au devenit prospere de pe urma privatizarilor din 1990.
Christof Ruhl, economist la filiala Bancii Mondiale din Moscova, care a coordonat cercetarea, a afirmat: " Rusia trebuie sa faca ceea ce au facut americanii cu 100 de ani in urma, adica sa introduca politici severe antitrust si rerglementari anti-monopol, care sa creeze cadrul concurential perfect."
Un numar mic de oameni de afaceri influenti au preluat fluxurile de investitii in mod disproportionat si in unele cazuri au ramas puternici pe pozitie. Raportul indica, contrar parerii generale, ca oamenii de afaceri rusi, priviti in ansamblu, nu sunt manageri mai eficienti, tn comparatie cu cei de la companii controlate de investitori straini si alte gupuri private, acestea avand productivitate mai ridicata.
Anatoly Chubais, initiatorul controversatelor privatizari ale anilor '90, a aparat oligarhii: "Se afirma pe buna dreptate ca oligopolurile au jefuit tara si au corupt sistemul politic si juridic al tarii", a precizat el. "Dar sa nu uitam ca tot ele au fost principlaul motor al cresterii economice din ultimii ani; ca aceste companii au restructurat industria Rusiei si au construit sisteme manageriale eficiente, au platit tax