Luptele singeroase izbucnite in ultimele zile in numeroase regiuni ale Irakului sint expresia impasului in care se afla trupele americane, la un an de la rasturnarea de la putere a lui Saddam Hussein.
La un an de la rasturnarea lui Saddam, Irakul este din nou pe picior de razboi
Luptele singeroase izbucnite in ultimele zile in numeroase regiuni ale Irakului sint expresia impasului in care se afla trupele americane, la un an de la rasturnarea de la putere a lui Saddam Hussein. La 9 aprilie 2003, televiziunile din intreaga lume aratau cum siitii din Bagdad rastoarna de pe soclu uriasa statuie a lui Saddam Hussein. Astazi, aceiasi siiti din rebotezatul Sadr City sint inclestati intr-o lupta feroce cu americanii, care au sfirsit prin a-i bombarda pe eroii de acum un an. ?Situatia este exploziva, iar americanii sint prinsi in capcana, mai ales ca nu au cum sa se retraga din Irak?, opineaza Sharif al-Mussa, lector al Universitatii Americane din Cairo. Ziarele americane au evidentiat la rindul lor ca, in aceste zile, care s-ar fi dorit sarbatoresti, fortele SUA au suferit pierderi grele, mai multe orase au scapat de sub control si ceea ce e si mai ingrijorator, siitii si sunnitii au trecut peste disputele ce ii separa unindu-se contra inamicului comun, ?trupele de ocupatie?.
Revolta musulmanilor siiti i-a transformat pe militarii din tarile care sprijina SUA in Irak din forte de mentinere a pacii in trupe combatante, rol pe care putini si l-au dorit si pentru care nu sint echipati corespunzator. Luni de-a rindul, in comparatie cu americanii care erau zilnic atacati, majoritatea celor 24.000 de soldati din cele aproape 40 de tari aliate cu Statele Unite au fost stationati in zone relativ linistite pentru ca, deodata,? sa se trezeasca in bataia pustilor militantilor siiti. Problema este deosebit de delicata pentru guvernele din tarile membre a