Banca Nationala continua sa sustina o crestere robusta a creditului neguvernamental in acest an, intr-un interval de 20-30% in termeni reali, afirma guvernatorul Mugur Isarescu.
"Nu tintim o crestere anume, pentru ca ar fi si periculos, insa ne asteptam la o dinamica mai lenta dupa explozia din 2003", spune Isarescu.
Anul trecut, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de aproape 50% in termeni reali, in conditiile in care creditul de consum s-a majorat cu circa 300% in termeni nominali.
Dintre tarile din regiune, numai Bulgaria a mai cunoscut o crestere apropiata a creditarii - 40,4%, dar si o piata asezata ca a Ungariei a consemnat o majorare puternica de 27%.
Guvernatorul BNR spune ca accepta criticile bancilor comerciale privind introducerea normelor de creditare. "Creditarea este treaba bancilor, intr-adevar, insa daca aceasta creste prea mult este datoria noastra sa luam masuri de calmare", afirma Isarescu.
Pe langa influenta creditului asupra majorarii deficitului de cont curent pe 2003 - la care banca centrala a raspuns prin cresteri "limitate" ale dobanzii, BNR se teme ca bancile comerciale nu sunt inca destul de bine pozitionate pentru a administra expansiunea foarte rapida a creditului de consum, cu riscurile de deteriorare a calitatii portofoliilor. La sfarsitul lui 2003, ponderea creditelor restante si indoielnice in capitalul propriu al bancilor era de 2,1%, cu o crestere minima fata de decembrie 2002, cand se ridica la 2%. In scadere usoara, profitabilitatea in sistemul bancar a ramas ridicata - 17,7% fata de 18,3% la sfarsitul lui 2002, in timp ce solvabilitatea de 20% pe ansamblu poate fi considerata confortabila fata de limita de 12% stabilita de BNR.
Cu toata cresterea rapida a creditului neguvernamental, ponderea acestuia in PIB - care arata gradul de int