"Daca Hristos n-a inviat, atunci zadarnica este propovaduirea noastra, zadarnica-i si credinta voastra" (I Corinteni 15,14,17)
Invierea reprezinta implinirea celui mai adanc sentiment uman, nadejdea in viata vesnica, dupa cum spune profesorul Emilian Popescu. Mantuitorul a facut multe minuni, a alinat suferinte umane, chiar a inviat pe Lazar din morti. Dar toate acestea puteau fi privite ca intamplari izolate, fara sa cuprinda intreaga fire omeneasca. "Invierea Mantuitorului incheie si incoroneaza activitatea Sa de trei ani si jumatate, biruind asupra mortii, pe care primii oameni Adam si Eva si-au luat-o asupra-le, ca urmare a pacatului neascultarii", adauga Emilian Popescu.
Si toate acestea, dupa ce a fost judecat, dupa ce si-a purtat crucea si a fost rastignit pe ea. Sfantul Grigorie de Nazianz, cu prilejul Sfintelor Pasti din anul 362, spune despre Invierea Domnului ca ar trebui sa fie o sarbatoare plina de stralucire, a carei lumina imbraca pe fiecare om, aduce dragostea intre oameni, atat intre cei care s-au numit pana acum frati, dar si intre vrajmasi.
Primul purtator de cruce
Mantuitorul lumii intregi, Iisus Hristos a pornit cu cununa de spini pe cap si Crucea in spate pe drumul greu al Golgotei si al rastignirii. La iesirea din cetate Domnul a cazut sub povara Crucii. Atunci ostasii l-au silit pe Simon Cirineul sa-I duca Crucea.
Astfel Simon din Cirene a devenit primul purtator de Cruce, la fel cum o femeie din multimea care Il insotea pe Iisus, pe nume Veronica, si-a facut loc printre oameni si soldatii romani, a alergat la Domnul si i-a dat o naframa alba cu care si-a sters sudorile. Imediat s-a imprimat pe naframa chipul Domnului Iisus Hristos si asa credincioasa femeie Veronica a devenit prima purtatoare a Icoanei Domnului, care se gaseste astazi pictata in biserici.
Pe dealul Golgotei a urmat p