Jumatate dintre oamenii de afaceri care au cistigat licitatii publice recunosc ca au dat o mita mai mare de 5.000 de leva, echivalentul a 2.500 de euro. La 60a licitatiile pentru achizitii publice, suma neoficiala ori cadoul facut pentru cistigarea ei a fost in valoare de peste 1.000 de leva (circa 500 de euro). Un sfert dintre cei intervievati au dat bani pentru obtinerea unor credite bancare sau permise de constructie.
Spaga la tribunal
Drept exemplu privind institutionalizarea coruptiei, managerii chestionati au declarat ca pentru eliberarea de documente de catre sectiile comerciale ale tribunalelor exista o taxa neoficiala de 250 de leva. De asemenea, sume nereglementate sint cerute acestora pentru plata unor obligatii vamale, la obtinerea de licente, permise, credite si drepturi de constructie. In aceste cazuri, mita destinata ?persoanei potrivite? variaza intre 250 si 500 de leva (125-250 euro). (Petio Petkov)
Demnitari si interlopi
La inceputul lunii, procurorul general bulgar Nikola Filcev a acuzat de coruptie o serie de persoane cu functii importante in stat, sugerind ca demnitarii ar avea legaturi cu capii lumii interlope. ?Acuzatiile de coruptie vizeaza figuri proeminente ale crimei organizate si oficiali cu functii importante in stat?, a declarat Filcev, citat de Bulgarian News Network, fara sa dezvaluie nume sau detalii.
Totusi, adjunctul sau, Hristo Manchev, a afirmat ca anchetele vizeaza doua grupuri suspectate de implicarea in crimele in stil mafiot comise in ultimii ani. (M.F.)
Jumatate dintre oamenii de afaceri care au cistigat licitatii publice recunosc ca au dat o mita mai mare de 5.000 de leva, echivalentul a 2.500 de euro. La 60a licitatiile pentru achizitii publice, suma neoficiala ori cadoul facut pentru cistigarea ei a fost in valoare de peste 1.000 de leva (circa 500 de euro). Un sf