VASILE ALECSANDRI
...juca biliard, la peste 70 de ani, cu mare plăcere ?
...avea diverse fantezii S.F. care fac din el un ins extraordinar de potrivit cu secolul progresului în care se născuse ? Aproape toate sînt stimulate de interlocutorul său Ion Ghica, poate şi pentru că acesta era inginer. De pildă, într-o scrisoare din 1888, visează la posibilitatea de a se construi un pod peste ocean. În altă scrisoare, iubitorul de confort şi oţiu, anticipează reportofonul, fiind sigur că se va inventa curînd un mic aparat, cît să-l ţii în buzunar, care să înregistreze convorbirile dintre prieteni, scutindu-i de osteneala de a le scrie. În 1882 îl întreabă pe prietenul lui dacă e adevărat că un român, Traian Teodorescu, ar fi inventat un submarin. (De precizat că 20 000 de leghe sub mări de Jules Verne apăruse în 1869 şi că Alecsandri avea acces imediat la cărţile franţuzeşti. Chiriţa lui din 1874, cea care zboară cu balonul, e şi ea destul de sincronizată cu personajele din Cinci săptămîni în balon, publicat în 1863).
La Paris, veşnic tînărul poet a fost martorul terminării construcţiei Turnului Eiffel, eveniment despre care vorbeşte într-o scrisoare din 1 aprilie 1889, iar în 5 iulie, în altă epistolă, povesteşte despre Expoziţia găzduită de capitala Franţei, despre transmisiile telefonice de la Operă la care a asistat şi despre fonograful lui Edison.
...în aceeaşi epocă, alte persoane erau, în schimb, îngrozite de invenţiile tehnice. În timp ce Alecsandri se interesează „tehnic”, din 1882, despre proiectul lui Slade de a ilumina Peleşul şi Bucureştiul, contemporanul său, un oarecare domn Furculescu, are o formă aparte de nebunie: se crede persecutat de lumina electrică.
TITU MAIORESCU
...juca şah, skat şi boccia ?
...pierde, în 1870, auz