Tavan fals pentru un finisaj perfect
Daca nu va multumeste aspectul tavanului, fie din cauza fisurilor, fie datorita finisajelor de proasta calitate, aveti la indemina solutia tavanului fals. Acesta se monteaza usor si prezinta o serie de avantaje, solutia fiind eficienta din toate punctele de vedere. Un astfel de finisaj mascheaza eficient urmele de pe plafon, inclusiv fisurile sau crapaturile. Sub el se poate monta cablatura electrica, evitindu-se saparea in plafon a santurilor pentru instalatia electrica. In acest fel, se exclude manopera dificila de tencuire si finisare. Rezultatul final este un tavan perfect in conditii curate de santier.
Lucrarea se poate realiza din placi de gips-carton pe structura metalica (ghidaje UW 30 si CD 60). Pentru a ascunde firele electrice, tavanul fals coboara nivelul inaltimii incaperii cu aproximativ 10 cm fata de vechiul plafon. Se incepe cu montarea ghidajelor UW pe peretii perimetrali. Acestea vor indica nivelul la care coboara tavanul fals. Pe latimea plafonului sint fixate bride reglabile cu dibluri si holtzsuruburi, la o distanta de circa 60 cm. De acestea se fixeaza montanti CD 60. Perpendicular pe acestia se monteaza ghidaje UW 50, cu o distanta de circa 80 cm intre ele, fiecare dintre acestea fiind dublu fixate cu bride reglabile si suruburi autofiletante. In zonele de intersectie cu montatii, ghidajele se decupeaza cu foarfeca pentru profile. De scheletul metalic sint prinse, in suruburi autofiletante, placile de gips-carton cu o grosime de 9,5 mm si dimensiuni 1,20 x 2,60 m. Imbinarile dintre placi se finiseaza cu banda armata si chit special pentru gips-carton. In final, lucrarea se zugraveste cu vopsea lavabila. (Ema Circiumaru)
Suporturi pentru carti
Odinioara, in locuintele burgheze, biblioteca, eventual combinata cu biroul, ocupa o incapere distincta. In varianta moderna, in s