biografie
Mircea Bârsilă s-a născut la 19 octombrie 1952 într-o familie de ţărani din satul Cârciu, comuna Văgiuleşti, judeţul Gorj. Între 1974 şi 1978 a urmat cursurile Facultăţii de Filologie din Timişoara. În 1982, în urma câştigării concursului de debut la Editura Albatros, i-a apărut volumul de versuri Obrazul celălalt al Lunii, care, cu toată valoarea sa excepţională, a fost ignorat de critica literară. Cuprins de dezgust, poetul şi-a semnat un timp poemele trimise revistelor „Mircea Silă”, dar şi această formă originală de protest a trecut aproape neobservată.
Solitar, apreciat doar de câţiva prieteni şi de câţiva iubitori de poezie care îi urmăreau evoluţia de la distanţă, Mircea Bârsilă a scris în continuare, cu o pasiune sobră, şi şi-a constituit o operă remarcabilă prin subtilitate şi prin gradul înalt de intelectualizare. Este vorba nu numai de cărţi de poezie, ci şi de studii şi eseuri care îl prezintă profesând cu competenţă şi gravitate critica literară.
Mircea Bârsilă a îmbogăţit literatura română contemporană (fie şi fără ştirea acesteia). În prezent este conf. univ. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Piteşti – Catedra de Limba şi Literatura Română şi continuă să scrie.
Prinţul travestit în cerşetor
Cărţile de versuri ale lui Mircea Bârsilă – Obrazul celălalt al Lunii, 1982, Argint galben, 1988, Scutul lui Perseu, 1993, Acordeonul soarelui, 2001, Anotimpurile unui cătun, 2003 – sunt subţiri şi tipărite în condiţii modeste. Unele dintre ele au un aspect decolorat şi prăfuit, ca şi cum ar fi stat multă vreme nevândute în vitrina unei librării dintr-un orăşel de provincie.
Poetul cultivă şi ca personaj, în viaţa de fiecare zi, această insignifianţă. Trece printre oameni tăcut şi resemnat, gata să se dea la o parte din faţa celor cu