* Pe primele doua luni ale anului, importurile de produse agroalimentare au crescut cu 50% * Exporturile raman nesemnificative Deficitul extern este influentat semnificativ de painea si carnea de pe mesele romanilor. Din datele Ministerului Agriculturii rezulta ca in primele doua luni ale anului importurile de produse agroalimentare au crescut cu peste 50%, deficitul balantei comerciale cu produse agricole fiind de aproape 200 milioane de euro. "Ceea ce a contribuit cel mai mult la dezechilibrarea balantei comerciale agroalimentare a fost importul de grau, la care am fost nevoiti sa recurgem inca de anul trecut, pana in prezent fiind aduse in tara peste un milion de tone de grau, din care 315.000 tone in primele doua luni din acest an, fata de 74.000 tone in aceeasi perioada din anul trecut", ne-a declarat Petre Daea, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. In 2003, importurile au totalizat 1,5 miliarde de euro, devansand exporturile cu aproximativ un miliard de euro. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, importurile au urcat de la 175,4 milioane de euro, la sfarsitul lunii februarie 2003, la 263,7 milioane de euro, in primele doua luni din acest an. In acelasi timp, avansul exporturilor a fost de 24,6%, de la 51,2 milioane de euro la 63,8 milioane de euro. Importurile de grau (52,9 milioane de euro) si porumb (17,1 milioane de euro) au reprezentat 26,8% din total. De asemenea, au fost importate cantitati semnificative de carne de porc (8,4 milioane de euro), carne si organe de pasare (6,2 milioane de euro), zahar (14,8 milioane euro). "Importurile semnificative de carne de porc au fost reprezentate in special de intrarile de carne de porc subventionata din Ungaria si Polonia, tari care vor adera in curand la Uniunea Europeana. Aceste importuri insa s-au mai domolit, ca urmare a masurilor de salvgardare impuse de tara noastra in relatiile cu cele doua