Televiziunea, una dintre cele mai puternice suporturi de informare ale secolului XXI, a incetat sa mai reprezinte apanajul exclusiv al Occidentului, magia ?tubului catodic? cuprinzind si lumea musulmana.
Televiziunile arabe, o arma cu greutate in conflictul din Irak
Televiziunea, una dintre cele mai puternice suporturi de informare ale secolului XXI, a incetat sa mai reprezinte apanajul exclusiv al Occidentului, magia ?tubului catodic? cuprinzind si lumea musulmana. In mod natural, abordarea jurnalistica a stirilor cuprinse in emisiunile informative este relativ diferita in Orientul Mijlociu, fara ca profesionalismul jurnalistilor sa fie pus neaparat la indoiala. Dupa cum argumenteaza directorii unor posturi arabe, precum al-Jazeera sau al-Arabiya, principala diferenta consta in faptul ca evenimentele sint relatate din perspectiva araba.(Livia Cimpoeru)
Evenimentele si conflictele care s-au succedat cu repeziciune in ultimul an a scos in evidenta aceasta discrepanta a relatarilor jurnalistice intre televiziunile occidentale si cele arabe. Relatari despre modul in care trupele americane au bombardat si ucis credinciosi musulmani aflati la ora rugaciunii, difuzarea de imagini socante cu copii irakieni afirmind ca au fost raniti de arme americane, interviuri cu irakieni care-i acuza pe soldatii americani ca au tras deliberat in ambulante... Astfel de relatari si imagini difuzate de canalele prin satelit arabe au fost vehement criticate de oficialii americani, care le-au calificat drept minciuni si propaganda. Atit al-Jazeera, cu baza in Qatar, cit si al-Arabiya, au difuzat interviuri cu irakieni care acuzau trupele americane ca ataca in mod deliberat civili si comparau ocupatia americana in Irak cu prezenta Israelului in teritoriile palestiniene.
Emotii si detalii in jocul manipularii
Corespondentii acestor posturi ajung citeod