Cei care isi considera partenerul o simpla jucarie sexuala practica autoerotismul ne spune psihologul Genoveva Teleki In marile orase din tara au aparut multe magazine interzise persoanelor sub 18 Cei care isi considera partenerul o simpla jucarie sexuala practica autoerotismul
ne spune psihologul Genoveva Teleki
In marile orase din tara au aparut multe magazine interzise persoanelor sub 18 ani, denumite sex-shopuri. Pe langa filme si reviste pornografice, in aceste buticuri se gasesc o multime de dispozitive de produs "placere". Cat de sanatoase sunt jucariile erotice, ne-a explicat Genoveva Teleki, psiholog la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie "Panait Sarbu" din Capitala.
- Care este granita dintre normal si patologic in comportamentul sexual?
- Sigmund Freud spunea ca, adeseori, in planul nevrozei, diferenta dintre normal si patologic nu este o problema de natura, ci una de grad. Adica, ceea ce unora le pare ca fiind bolnavicios trece in ochii altora drept un model de sanatate. Asadar, este foarte dificil sa stabilim norme riguroase pentru a defini ceea ce inseamna "normal" si "patologic" in privinta comportamentului sexual. Psihosexualitatea presupune o mare doza de inventie, de imaginatie, de cautare a noutatii. In masura in care sexualitatea omului a depasit simpla functie reproductiva, transformandu-se intr-o cautare a placerii, actul sexual a devenit o constructie culturala, un semn al independentei fata de instinct. Libidoul uman este o energie extrem de plastica, putand primi forme diferite, care variaza foarte mult de la o cultura la alta, de la o epoca la alta. De exemplu, pudibonderia victoriana a fost convertita in Anglia zilelor noastre intr-un liberalism sexual ce pare sa nu cunoasca limite.
- Folosirea "jucariilor" erotice este la moda sau este expresia unei nevoi reale?
- Sexualitatea este un sector priv