Modificarile propuse de Ministerul Muncii la actuala forma a Legii somajului (L. 79/2000) au trecut de Parlament si vor fi publicate in Monitorul Oficial la inceputul saptamanii viitoare. O parte din Modificarile propuse de Ministerul Muncii la actuala forma a Legii somajului (L. 79/2000) au trecut de Parlament si vor fi publicate in Monitorul Oficial la inceputul saptamanii viitoare. O parte din aceste modificari nu fac decat sa "actualizeze" legea, ingloband intr-un singur text diverse acte normative aparute in ultimul timp. O alta parte sunt modificari importante care vor duce la cresterea facilitatilor acordate celor ce creeaza noi locuri de munca. Prezentam, pe scurt, noile prevederi ce vor intra in vigoare la 60 de zile dupa publicarea in Monitor.
Indemnizatii de somaj - de la 16 ani
Beneficiaza, explicit, de indemnizatia de somaj si absolventii institutiilor de invatamant in varsta de minimum 16 ani (inclusiv cei cu handicap), care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale. Raman insa fara indemnizatii cei care, dupa incheierea efectuarii stagiului militar, nu si-au gasit un loc de munca.
Liber-profesionistii nu sunt obligati sa se asigure
Persoanele care desfasoara activitati pe baza de conventie civila de prestari servicii si pensionarii care au un contract de munca nu mai platesc obligatoriu asigurarea de somaj. In cazul in care vor sa se asigure, platesc 4 la suta din venitul lunar declarat.
Pentru munca mai putina, taxe mai mici
Pentru persoanele incadrate cu contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare prevazut se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat.
Angajatorii pot invoca forta majora pentru neachitarea asigurarii
Se considera stagiu de cotizare si perioadele in care angajatorul nu a