A fost o vreme cand principalele programe de stiri, cele de la ora 19:00, abundau in crime, violuri, accidente de circulatie. Erau stiri cu morti si raniti! Singurele personaje vii, nevatamate din aceste jurnale erau prezentatorii, eventual martorii la aceste evenimente, asta in cazul fericit in care acestia nu fusesera omorati.
Culmea este ca acest gen de stiri a batut la vremea respectiva toate recordurile de audienta. Morti, morti, dar publicul statea nemiscat in fata televizoarelor, nu rata nici o crima, nici un viol.
N-as putea spune care au fost motivele, cauzele, dar asa au stat lucrurile. In urma repetatelor critici venite din partea presei scrise si prin presa scrisa, televiziunile au renuntat la programul horror. Asta e vestea buna.
Vestea proasta este ca au inceput sa faca din stiri un fel de program de divertisment. Toate vedetutele care umpleau asa-zisele show-uri de divertisment au inceput incet-incet sa-si faca loc printre stirile serioase. Mai bine spus, li s-a facut loc.
Astfel, intre doua stiri dramatice despre atentatele din Spania sau Afganistan ni s-a aratat baia nu stiu cui, care unde bea sampanie cu nu stiu cine.
Stirile, ni se spune, au devenit, au evoluat si astazi sunt in primul rand spectacol. Ce spui, Franz? Iar daca "argumentele profesionale" care ti-au fost aduse nu te conving defel, iti este adus argumentul suprem: audienta.
Cu alte cuvinte, cele mai importante programe de stiri s-au transformat in programe de stiri-divertisment, stiri moderne, pentru ca asa vrea audienta, iar nu "auditoriul".
Ceea ce inseamna ca publicul este ultimul care poate sa hotarasca ce ar trebui sa contina un program de stiri.
De parca aceste programe s-ar face pentru oricine altcineva mai putin pentru oameni...
A fost o vreme cand principalele programe de stiri, cele de la ora 19:00, abundau in crime,