Directorul financiar al Royal Dutch/Shell, a doua mare companie petroliera a Europei, Judith Boynton, si-a prezentat, ieri, demisia, din cauza scandalului legat de revizuirea in scadere a rezervelor de hidrocarburi pe care grupului anglo-olandez le poate exploata.
La inceputul lunii ianuarie, actiunile companiei au scazut cu 7%, dupa ce al treilea mare producator de petrol din lume a anuntat ca va anula 20% din cantitatea estimata a resurselor de petrol si gaze pe care le detine.
Declinul de la bursa a anulat mai multe miliarde de dolari din valoarea de piata a grupului.
Plecarea lui Judith Boynton reprezinta a treia demisie provocata de acest scandal, dupa plecarile presedintelui Sir Philip Watts si directorului diviziei de petrol si gaze, Walter van de Vijver.
Judith Boynton, in varsta de 49 de ani, era considerata protejata lui Sir Philip, care a adus-o de la firma Polaroid in 2001.
La mai putin de doi ani dupa ce a venit la Shell, Boynton, a carei experienta in domeniul industriei petroliere era pusa sub semnul intrebarii, a fost aleasa in consiliul de conducere, devenind prima femeie si primul cetatean american care a ocupat o astfel de pozitie in cadrul unei companii britanice traditionale, cu o istorie de peste 170 de ani si in care outsider-ii nu aveau acces la acest nivel. Ascensiunea sa a dat nastere speculatiilor ca ar putea fi viitorul presedinte al companiei, dar plecarea lui Sir Philip a pus viitorul sau sub semnul intrebarii.
Potrivit unui top realizat in 2002, Judith Boynton a ocupat locul zece in randul celor mai puternice femei din Marea Britanie, dupa Marjorie Scardino, directorul executiv al grupului de edituri Pearson, si Cherie Booth, avocata si sotia premierului Tony Blair.
Consiliul de conducere al companiei a decis ca directorul financiar s-a facut