In "Nota lamuritoare" la volumul sau "Scopul si mijloacele", publicat recent la Editura Curtea Veche, Vladimir Tismaneanu face cateva precizari ce stau si la baza intrebarilor din partea a doua a interviului acordat Ziarului de Duminica: "Acest volum se vrea o analiza si o cronica a disolutiei ideologiilor totalitare seculare in veacul XX. La ora cand scriu aceste randuri, democratia liberala se confrunta cu noi primejdii, inclusiv fundamentalismul terorist, in care unii dintre noi vedem o reincarnare a ceea ce ne-ar fi placut sa credem pe veci disparut. Aceste pagini au fost scrise sub semnul alertei morale, atitudine de care avem astazi, ca si acum cateva decenii, o acuta nevoie".
- S-a spus despre dumneavoastra ca ati introdus in Romania politologia de tip occidental, afirmatie cu care presupun ca sunteti de acord. Care credeti ca a fost efectul acesteia asupra cercetarii romanesti?
- Trebuie sa recunosc ca exista si alte persoane care au jucat roluri importante in acest sens: as mentiona directia franceza sau de inspiratie franceza, in special prin Facultatea de Stiinte Politice, unde este acum decan Cristian Preda, dar, fireste, politologia de tip occidental, american, prin insusi faptul ca sunt politolog american, s-a prezentat si prin mine, intr-un mod, cum ati spus mai devreme, decisiv. Efectele sunt puternice si le puteti vedea la nivelul oamenilor cu care am lucrat intr-un fel sau altul. Am facut la Timisoara doua scoli de vara internationale si pot sa mentionez, in graba, cateva nume ale oamenilor cu care am lucrat de-a lungul anilor: am fost in comisia de practica, co-supervizor stiintific al lucrarii de doctorat a lui Laurentiu Stefan Scalat, impreuna cu dl. profesor Adrian Miroiu (organizatorul Societatii Romane de Stiinte Politice), Cristina si Dragos Petrescu - la ora actuala predau la Stiinte Politice -