Al doilea lucru care ma deranjeaza, de data aceasta la stiri, este puternica invadare a intimitatii in momente de suferinta. Am ajuns sa vad reportaje transmise din casele unde cineva a murit, cu reporterul plimbandu-se prin acea casa precum intr-o statie de metrou. Nu e corect.
In al treilea rand, cred ca, atat la stiri cat si la dezbateri, in programele audio-vizuale abunda temele secundare, astfel incat nu suntem conectati nici la marile noastre probleme interne, dar nici la cele internationale. De exemplu, vrem sa ne integram in UE in 2007. Au avut loc dezbateri privind Constitutia Europeana, care ne va influenta si noua viata maine-poimaine, si nici un post de televiziune nu ne-a conectat la acest eveniment. Revenind la problemele interne, n-am vazut nici un post de televiziune sau de radio care sa se intrebe de ce in Romania mor cu zile cam 6.000 de copii pe an. N-am vazut interes pentru programele scolare. N-am vazut interes pentru problemele sociale; faptul ca astazi orasenii s-au obisnuit sa ocoleasca mizeria lasata de un caine pe trotuar si nu sa ceara primarilor o legislatie care sa oblige la curatarea ei, se datoreaza tot, probabil, neconectarii lor la atitudini civice. Pentru 100.000 de lei in plus la leafa se ocupa drumuri nationale, dar pentru un parc curat, pentru mai multa verdeata, pentru o apa mai buna de baut, nu reusesti sa aduci 5 oameni care sa demonstreze. E un defazaj neplacut.
Posturile TV ocolesc politicul pentru ca nu se vinde
Ca om care a facut presa multi ani, cum apreciati prestatia jurnalistilor care realizeaza programele de stiri?
Dupa parerea mea, programele de stiri se supun regulilor nescrise ale concurentei si ale rating-ului. Publicitatea la posturile de televiziune se plateste pe punct de rating, ceea ce inseamna ca orice punct in plus aduce postului respectiv mai multe venituri. Fiind sub semnul ra