Unii stiu sa vorbeasca abia ca un elev mediocru de gimnaziu; primesc in schimb titluri universitare de doctor, sunt adulati si proclamati mari oratori, precum baronul Mischie de Gorj. Altii nu stiu sa redacteze o teza de doctorat, sunt respinsi de un for autorizat, dar isi atarna imediat tablita de "prof. dr.", precum Adrian Paunescu, care preda literatura la Universitatea Particulara Spiru Haret. Altii castiga titluri universitare acumuland lucrari inexistente sau plagiate, precum Mircea Beuran, fostul ministru al Sanatatii. Si asa mai departe.
Fie: impostorii sunt impostori. Dar la confectionarea aurei lor de falsa intelectualitate, iata ca se ostenesc, in ultimul timp, si intelectuali adevarati, profesori adevarati, specialisti adevarati; iar asta e de neiertat. Ca proba, transcriu urmatoarele confesiuni publice ale lui Gigi Becali (Evenimentul Zilei, 15.04.2004):
"- Dane, ce inseamna filozofie? Mi-a spus ca inseamna iubirea de intelepciune. Atunci mi-am dat seama ca eu sunt filozoful, nu acesti filozofi, care ei sunt cititori de filozofie. Sigur ca ei s-au nascut destepti, dar citesc filozofie si sunt teoreticieni de filozofie. Eu sunt un practician, pentru ca m-am nascut filozof... Asa m-a nascut mama mea sa iubesc intelepciunea. Nu poti fi un filozof autentic decat daca te-ai nascut. Altfel te numesti filozof cititor sau filozof teoretician". Cat despre proaspatul consilier politic al lui Becali, Dan Pavel, cel solicitat mai sus sa spuna ce e filozofia, el e intr-adevar profesor la Facultatea de Stiinte Politice, analist politic, autor al mai multor carti de filozofie politica si etica, colaborator mai vechi sau mai nou la reviste "grele", precum 22, ori Sfera Politicii. Cu multa claritate, deci, ne explica cum s-a becalizat filozofia: "Stiti, e o chestie socratica... e ca in dialogurile lui Platon... e vorba de maieutica. Eu scot ceva ce era