As cere ingaduinta cititorului de a reproduce succintul capitol cu pricina, ale carui aprecieri nu si-au pierdut din adecvarea la situatie, spre a-l folosi, de fapt, ca fundal pentru cateva consideratii pe care negocierile de aderare si, ce sa mai vorbim, de aderarea in sine le impun.
"Nu stim care ii mai sunt opiniile acum, cand partidul domniei sale a preluat fraiele puterii, dar, cu doar vreun an si ceva inaintea acestei preluari, o analiza ascutita a d-lui Adrian Nastase, in incercarea de a stigmatiza rezultatele in conceptia sa dezastruoase ale guvernarii de dupa 1996, descria Romania ca aflandu-se amenintata intre colonizare si dictatura.
Caderea economica fara precedent in timp de pace, degradarea vietii majoritatii oamenilor, disolutia autoritatii periclitanta pentru securitatea statului si a cetateanului, pericolele la adresa fiintei nationale, incoerenta actului de guvernare, incapacitatea probata a clasei politice de a administra reforma in furibunda sa preocupare doar pentru interesele personale, de clan sau de partid, erau realitati atat de vizibile, incat problema era numai aceea de a se gasi formularea mai potrivita pentru a descrie situatia si amenintarile. Si ar fi bine sa se poata vorbi despre toate acestea doar la trecut! Formularea intre colonizare si dictatura descrie dramatic si pertinent amenintarile. Riscul ca Romania sa devina o colonie se poate contura in conditiile sleirii economice, dezindustrializarii, aruncarii directe a economiei romanesti, nepregatite si necompetitive, in valtoarea necrutatoarei concurente internationale actuale. Spre dictatura, Romania ar putea sa alunece in masura in care, in continuare, clasa politica romaneasca nu va promova solutiile eroice de care ar fi nevoie pentru a se iesi din marasm, iar, la un moment dat, democratia parlamentara nu ar mai putea face fata unor masive miscari sociale, genera