Lojile energetice
Ca si acupunctura, fitoterapia energetica este o notiune care provine tot de la chinezi si se bazeaza pe legea celor cinci elemente. ?Totul este simbolizat de cele cinci elemente din natura: focul, pamintul, apa, metalul, lemnul. Si plantele folosite in terapie au fost clasificate in aceste cinci loji energetice?, explica dr. Carmen Badea, de la Dispensarul Floreasca din Bucuresti, unul dintre medicii care aplica aceasta forma de tratament. Intre fitoterapia normala si cea energetica exista diferente semnificative.
?Fitoterapia clasica tine cont de principiile din plante, de substanta chimica sau biochimica, practic, totul este stiintific si trecut prin laboratoare. Fitoterapia energetica aplica principiile energetice chinezesti. De fiecare data cind se recomanda o planta, se tine cont de cele cinci elemente amintite?, mai declara dr. Badea. In functie de fiecare boala, se aplica plantele din anumite loji energetice sau combinatii ale anumitor loji. Chiar daca mai multi pacienti au aceeasi boala (de exemplu, hipertensiune arteriala), fiecare pacient este tratat individual, in functie de suferintele pe care le mai are, de faza in care se afla boala, de tratamentele pe care le face.
De aceea, consultatia unui pacient este mult mai laborioasa decit in medicina clasica.
Ierburile europene, diferite de cele chinezesti
Aplicarea in Europa a principiilor fitoterapiei chinezesti ridica totusi un mare inconvenient. Daca chinezii si-au clasificat bine plantele in functie de cele cinci categorii de elemente, plantele europene nu se suprapun peste cele chinezesti si nu sint clasificate riguros. ?Un numar de plante medicinale europene se gasesc si in China, de exemplu sunatoarea, rostopasca, traista ciobanului, troscotul, papadia, menta, lemnul dulce, iarba mare. Toate acestea le folosesc si chinezii, insa putin