Motivul respingerii listelor si, implicit, anularea dreptului de a prezenta candidati proprii in alegerile locale, ar fi acela ca listele nu corespund modelului de imprimat impus prin hotarire de guvern. Imprimatele pe care UCM a strins semnaturile cuprind toate datele solicitate in listele-cadru, dar anexarea separata a declaratiilor de autenticitate a datelor semnatarilor este inacceptabila din punctul de vedere al BEC.
UCM da vina pe UDMR
Liderii UCM sustin ca respingerea listelor s-a facut la solicitarea membrului UDMR din BEC, jurista Peter Zsuzsa, cu scopul de a elimina adversarul direct al Uniunii in alegerile locale. Cei din UCM au contestat hotarirea BEC si au solicitat un raspuns urgent, precizind ca anexele la actul legislativ in care s-a prezentat lista-cadru au aparut foarte tarziu, iar pentru a se incadra in termenul de depunere fixat pentru 8 mai, stringerea semnaturilor era in plina desfasurare.
In cazul unei respingeri a contestatiei si al eliminarii UCM din cursa electorala, liderii formatiunii vor aduce la cunostinta organismelor europene ca in Romania functioneaza un soi de democratie care nu tine cont de vointa a 54 de mii de cetateni.
Presedintele UCM, Szasz Jeno, acuza exclusiv UDMR pentru hotarirea nefavorabila data de BEC si sustine ca modificarile aduse Legii electorale, modificari care cer noi conditii de participare la alegeri, se refera doar la minoritatile nationale care nu au avut inca formatiuni de reprezentare parlamentara. De aceasta prevedere trebuie sa beneficieze si UCM, pe linga UDMR, care apartine aceleiasi minoritati care a avut si are reprezentare parlamentara, deci nu este nevoie de stringerea semnaturilor pentru a obtine dreptul de participare cu candidati proprii in alegerile locale.
UDMR acuza UCM de falsificarea listelor
Vicepresedintele executiv al UDMR si seful de campanie al p