Printre perdanti, Rusia
Cand vine vorba de costurile economice pe care tertii le vor avea de suportat dupa extinderea UE, vocea Rusiei se aude din ce in ce mai tare, deoarece ea reprezinta un partener important al celor opt state central si est-europene care vor adera la UE la 1 mai (relatiile dintre Cipru si Malta, pe de o parte, si Rusia, pe de alta, sunt neglijabile), potrivit unui studiu al Directiei franceze de Relatii Economice Externe.
In 2002, de exemplu, Rusia a exportat in aceasta regiune bunuri in valoare de 13,8 miliarde de euro, din care 82% fiind produse energetice. La randul ei, Rusia a importat bunuri in valoare de 3,8 miliarde de euro, adica 5,9% din totalul importurilor rusesti. Pe total, 2,4% din exporturile celor opt state candidate merg spre Rusia, iar 7,6% din "cumparaturi" provin din marele stat estic.
Rusia crede ca extinderea UE va determina o diminuare semnificativa a exporturilor sale in estul Europei, pe care expertii rusi au stimat-o undeva intre 150 si 400 milioane de euro. Prin urmare, autoritatile rusesti au inaintat Comisiei Europene o lista cu problme de ordin economic si politic pe marginea carora a cerut sa se negocieze. Rusia a amenintat chiar ca nu va accepta extinderea prevederilor Acordului de Parteneriat si Cooperare la noii membri ai Uniunii. Acest acord reprezinta cadrul care reglementeaza relatiile dintre UE si Rusia.
Printre cele 14 puncte existau si unele de ordin politic, care nu erau legate direct de procesul de largire a Uniunii. Acestea se refereau la regimul minoritatilor ruse din statele baltice si la viitorul enclavei rusesti Kaliningrad, care va fi inconjurata complet de teritoriu apartinand Uniunii. Cele mai multe probleme au insa un caracter comercial, referindu-se la restrictiile cantitative ale UE la importurile de fier si otel, masurile fito-sanitare