150.000 de metri patrati de parchet, 20.000 de scaune, 3.000 de paturi supraetajate si 10.000 de seturi de mobilier pentru berarii au fost produse, anul trecut, de catre societatea Silva Lemn Tex din Deva pentru piata externa. Tinta: Japonia, Hong Kong, China, Taiwan si tarile Europei de Vest. Rezultatul: o cifra de afaceri, la sfarsitul lui 2003, de aproximativ 4,5 milioane de dolari si un profit net de circa 300.000 de dolari. Comparativ cu 2002, productia a inregistrat o crestere de circa 20%. Motivul il constituie cererea din ce in ce mai mare pentru parchet de fag existenta pe piata Hong Kongului si a Japoniei, pentru ca importatorii au constatat ca lemnul de fag existent in aceste tari nu are calitatea celui din Romania.
"Anul 2004 sta sub semnul fluctuatiei monedei europene. In plus, suntem afectati de cresterea continua a pretului la utilitati (energie electrica, termica, combustibil). Asta presupune o crestere a costurilor de productie si, implicit, a pretului la produsele finite. Prin urmare, preconizez pentru acest an, o crestere a cifrei de afaceri de pana la 20%, dar fara ca aceasta sa se reflecte printr-o crestere a profitului", afirma directorul general Silva Lemn Tex Deva.
Dupa 27 de ani de munca, inginerul silvic, Sabin Faur se hotaraste sa inceapa propria afacere. In 1997, cu o investitie de 300 de milioane de lei si cu 10 angajati, el demareaza o afacere axata pe prelucrerea lemnului, in localitatea Chimindia din judetul Hunedoara. La sfarsitul primului an de activitate, firma inregistreaza o cifra de afaceri de aproximativ 100.000 de dolari. Acum, dupa sapte ani de munca, are 250 de angajati si prelucreaza, anual, 27.000 de metri cubi de lemn, a carui valoare depaseste un milion de euro. In tot acest timp, valoarea utilajelor existente in fabrica deveanului a ajuns la aproximativ 1,5 milioane de euro.
"Am inceput cu operatii de p