Euforie printre metalurgisti: dupa otelari, care isi vand acum produsele la preturi maxim istorice, a venit si randul afaceristilor din industria aluminiului sa se bucure. Cotatia aluminiului, aflata in crestere lenta incepand cu anul trecut, a explodat in ultimile sase luni, inregistrand o ascensiune de circa 30%.
Iar efectele cresterii pretului asupra industriei romanesti de profil, aflata intr-o situatie dificila in urma cu doi ani, sunt deja spectaculoase.
Producatorul de aluminiu Alro Slatina a inregistrat o crestere a profitului si cifrei de afaceri cu 50% in primul trimestru al acestui an. Uzina de alumina BBG Alum Tulcea, care s-a aflat la un pas de inchidere in 2002, se pregateste sa-si mareasca capacitatea de productie si ar putea reveni pe profit anul acesta.
Cealalta uzina de alumina romaneasca - Alor Oradea, detinuta de gigantul rus Ruschii Aluminium, isi va relua productia anul acesta dupa o pauza de aproape doi ani.
Alprom Slatina, care prelucreaza aluminiul de la Alro, isi va mari anul acesta productia de la 26.000 tone in 2002 la 36.000 tone.
"Pretul aluminiului a crescut in special datorita stabilizarii economiei Statelor Unite si cresterii increderii consumatorilor de aluminiu, care sunt dispusi sa cumpere cantitati mai mari, pe perioade mai lungi de timp. Un rol important l-au avut insa si scaderea dolarului sau speculatiile bancilor sau fondurilor de investitii la London Metal Exchange (bursa de metale londoneza - n.r.). Cresterea profitului si cifrei de afaceri a Alro se datoreaza ascensiunii pretului, dar si cresterii capacitatii de productie a companiei", spune Peter Braun, country manager pentru Romania al casei de comert americane Marco International, actionarul majoritar al Alro si Alprom Slatina.
Marco a cumparat cele doua companii in 2002, cand pretul alum