Luna viitoare, Ministerul Finantelor va decide cu cat va scadea impozitul pe profit de la 1 ianuarie 2005, in urma consultarilor cu o echipa de experti ai Fondului Monetar International, care urmeaza sa soseasca la Bucuresti.
In urma acestei vizite, vor fi definitivate detaliile strategiei fiscale pe perioada 2005-2007.
"Fara doar si poate, obiectivul de reducere a impozitului pe profit ramane in picioare. Avem pregatite scenarii cu mai multe niveluri de impozite, iar impreuna cu expertii Fondului vom vedea exact pana unde va merge reducerea", a declarat pentru ZF Mihai Tanasescu.
El spune ca scaderea impozitului pe profit va fi insotita de o crestere a impozitului pe dividende. "Probabil ca va fi o compensare, insa nu in totalitate, intre reducerea de la profit si majorarea de la dividende", spune Tanasescu. Din a doua parte a anului trecut, ministrul a mentionat in repetate randuri perspectiva unei reduceri a impozitului pe profit cu cinci puncte, pana la 20%, in timp ce impozitul pe dividende ar urma sa urce de la 10% in prezent spre 15%.
Aceasta ar fi singura sansa a Romaniei de a-si mai ameliora competivitatea pe plan fiscal, in conditiile in care impozitul pe profit este sensibil mai scazut in toate tarile din regiune. De la 1 ianuarie 2004, mai multe tari din Europa Centrala si de Est, incepand cu Bulgaria si Ungaria vecine, dar si din Europa de Vest, au aplicat reduceri consistente ale impozitului pe profit, intr-o competitie din ce in ce mai dura de atragere a cat mai multor afaceri, stimuland investitorii sa-si mute rezidenta fiscala dintr-o tara in alta, in functie de nivelul fiscalitatii.
Fiscul nu mai are multa vreme pentru socoteli, intrucat modificarea nivelul impozitului pe venit trebuie inclusa pana in luna iunie intr-un proiect de modificare a Codului fiscal, eventual prin ordon