Ministrul federal de Interne a l Germaniei, dr. Otto Schilly, cel care a avut rolul determinant in scutirea de viza pentru cetatenii romani care calatoresc in spatiul Schengen, a vizitat recent Ministrul federal de Interne a l Germaniei, dr. Otto Schilly, cel care a avut rolul determinant in scutirea de viza pentru cetatenii romani care calatoresc in spatiul Schengen, a vizitat recent Romania. El a acordat in exclusivitate pentru Adevarul urmatorul interviu.
- Domnule ministru, care este relatia dintre Politie si Justitie in Germania?
- Cand se declanseaza o investigatie, procurorul este cel care raspunde de inceperea acesteia. Apoi, el implica fortele de politie. In Germania, avem o structura federala, iar la acest nivel activeaza ofiteri de investigatie ai politiei federale din cadrul BKA si, de asemenea, avem ofiteri la nivel de land. Ministerul Justitiei este acela care supravegheaza activitatea procurorilor. Intre Ministerul de Interne si cel al Justitiei exista o buna relatie de cooperare, si nu una de concurenta.
- Ce salarii au politistii germani in raport cu alte categorii profesionale din tara dumneavoastra?
- Consider ca salariile lor sunt decente, dar suntem preocupati in a le imbunatati nivelul.
- Fenomenul de coruptie exista si in politia germana? Daca da, cum luptati impotriva acesteia?
- Am avut cazuri singulare. Avem programe de prevenire si control al coruptiei, bazate pe principiul lucrului in echipa si cel al "rotatiei cadrelor", pentru ca trebuie sa fim atenti in ceea ce priveste aceasta problema. Coruptia nu este usor de descoperit. Unii afirma ca este o forma de ilegalitate fara victima, dar este incorect, pentru ca victime suntem cu totii. Cei implicati in acest gen de fapte nu au interes sa reclame la politie. Spre exemplu, daca esti victima unui atac violent, te duci la politie si reclami. In cazul c