Medicamentele primaverii. Verdeturile. Din ciorba, in farfuria cu sanatate. Printre lucrurile care ne-au pus tuturor la grea incercare copilaria, la loc de frunte se afla verdeturile adaugate in supe si ciorbe, pe motiv ca sunt "sanatoase". Va amintiti, desigur, de neplacerea frunzelor de patrunjel lip...
Medicamentele primaverii
Verdeturile
Din ciorba, in farfuria cu sanatate
Printre lucrurile care ne-au pus tuturor la grea incercare copilaria, la loc de frunte se afla verdeturile adaugate in supe si ciorbe, pe motiv ca sunt "sanatoase". Va amintiti, desigur, de neplacerea frunzelor de patrunjel lipite de cerul gurii sau de tarhonul cu aroma lui de nesuferit. Ei bine, ceea ce parea o dulce pacaleala materna e dovedit, astazi, cu documente stiintifice: frunzele legumelor radacinoase au efect curativ, cel putin la fel de puternic ca parintii din care rasar. Studii recente arata ca verdeturile de pus in supe (patrunjelul, telina, leusteanul) contin enzime, fitohormoni si substante aromatice deosebit de complexe, au un rol echilibrant asupra organismului si o suita de efecte vindecatoare pe care merita sa le cunoastem in detaliu.
Frunzele De Leustean
(Levisticum officinale)
Medicii din Grecia Antica au fost primii care au lasat insemnari despre efectele benefice ale frunzelor verzi ale leusteanului asupra digestiei, asimilatiei si sistemului nervos. In medicina populara romaneasca, el era folosit ca planta tamaduitoare pentru bolile de piept, digestive si pentru diferitele plagi, dar si ca planta magica pentru alungat ielele, zburatorii si alte spirite cu influente daunatoare. Mai ales tinerii, se spunea, trebuie sa consume leustean verde, pentru a creste puternici, pentru a fi feriti de deochi, de ispite si de toate relele.
Iata in continuare cateva utilizari terapeutice ale leusteanului: @N_P