Odata cu finalizarea procesului de aderare, companiile din est si din vest se pregatesc tot mai intens pentru riscurile si oportunitatile unei Uniuni Europene largite. In timp ce estul se lauda cu atuuri precum un cost redus al fortei de munca, cresterea competitivitatii si perspectivele optimiste din unele sectoare ale economiei, multinationalele privesc inca cu reticenta la nivelul ridicat de coruptie si lipsa unei infrastructuri moderne in aceste state.
Rodenstock, un producator de ochelari cu sediul in Munchen, poarta de cateva saptamani tratative cu muncitorii sai germani privind mutarea in Cehia a unei parti importante a productiei. Pentru a salva 450 de locuri de munca, cei 800 de muncitori germani au acceptat ca salariile sa le fie reduse cu aproape o treime.
Giancarlo Galli, directorul executiv al companiei, spune ca migratia catre est nu a fost facuta doar pe considerente financiare. El afirma ca fabrica din Cehia va fi mult mai flexibila si mai aproape de pietele dinamice ale statelor din Estul Europei.
Un potential urias
Pentru Galli, un manager cu o experienta solida, acumulata in principal in Germania, decizia de a muta activitatea companiei a fost una deosebit dificila. Si asta deoarece Rodenstock a fost inca din secolul al 19-lea un simbol al prosperitatii in comunitatea de afaceri din Munchen. Numit in urma cu un an la carma companiei de catre familia fondatoare Rodenstock, Galli nu-si poate permite sa fie melancolic. "Nu avem alta alternativa. Nu putem ramane asa cum suntem acum. Germania are 80 de milioane de locuitori. Noii membri au 74 de milioane. E vorba de un potential urias."
Exemplul companiei Rodenstock nu face altceva decat sa confirme importanta strategica a Estului in contextul largirii Uniunii Europene.
La aproape 15 ani de la caderea zidului