Vara lui "99 a fost de fapt vara monitorului RealFlat. Gasisem o modalitate fericita, dar scumpa, sa impachetez monitorul analog de 14 inci, pentru a-l inlocui cu un exponat nou de 17 inci, ecran plat, rata de refresh de 85 Hz, rezolutie de 1280x1024 pixeli. Bombatul SVGA plecase, iar pe biroul meu se falea noul monitor plat.
Cutreierand institutiile publice mi se intampla sa mai vad secretare lucrand in fata unor monitoare ce-mi amintesc de vara lui '99. Din fericire, aceste ocazii sunt tot mai rare. Proiectele europene au inceput sa schimbe designul calculatoarelor din sediile institutiilor publice. Siruri de ecrane plate TFT (Thin Film Transistor) troneaza pe birourile de relatii cu clientii in banci, administratie, magazine, hoteluri. Resemnate, vechile ecrane cu tub catodic se retrag in birourile de contabilitate sau in camerele serverelor. Imaginile lor cu palpaieli le grabesc drumul spre casare sau pe piata second-hand.
In urma cu cativa ani, monitoarele LCD (pe baza de cristale lichide) intrau timid pe piata romaneasca, tinand la distanta cumparatorii prin preturi mari si fara a convinge prin calitatea imaginii oferite. Cursa monitoarelor LCD s-a dovedit una de viteza: timpul de raspuns a evoluat rapid spre pragul de 12 ms, unghiul de vizibilitate s-a largit suficient, luminozitatea si rata de contrast pot oferi o experienta vizuala deosebita. Poate, vara aceasta va fi a unui monitor LCD...
Pana si designerii in decoratiuni interioare prefera TFT-urile. Acestea nu au pretentii in privinta spatiului, aduc un aer de business, impun respect si admiratie din partea vizitatorilor. Monitorul LCD se asorteaza perfect cu mobilierul de birou; cum ramane insa cu imaginea?
Perfectionarea tehnologiei TFT a adus un plus de calitate imaginilor afisate de catre aceste monitoare, influentand si evolutia preturilor,