Petrolul petrolului a stabilit marti un nou maxim pentru ultimii 13 ani, in contextul in care excaladarea violentelor din Orientul Mijlociu si nivelul scazut al rezervelor din Statele Unite realimenteaza temerile privind resursele energetice globale.
Pe piata londoneza, barilul s-a scumpit cu peste un dolar, la 35,50 dolari - cel mai inalt nivel inregistrat dupa razboiul din Golf. In acelasi timp, pretul de inchidere al titeiului, la bursa de marfuri din New York , a fost 38,98 dolari pe baril. Dupa cresterea de luni, de 82 centi, petrolul a crescut la bursa new-yorkeza cu 1,09 dolari, atingand in timul zilei de marti un maxim de 39,15 dolari/baril.
Traiectoria ascendenta s-a accelerat dupa atentatul din orasul industrial Yanbu (Arabia Saudita), comis la sfarsitul saptamanii trecute, care s-a soldat cu zece morti, dintre care cinci muncitori straini.
Atacurile din Arabia Saudita si din alte state exportatoare au alimentat temerile privind livrarile din Orientul Mijlociu, regiune care asigura aproape o treime din productia petroliera globala.
Consumul ridicat din China si nivelul scazut al rezervelor de combustibil din Statele Unite au favorizat, in ultimele luni, scumpirea sustinuta a titeiului. Cotatia actuala este cu 12 dolari pe baril mai mare decat cea din perioada similara a anului trecut, echivaland cu o majorare de peste 50%.
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care acopera aproximativ 40% din necesarul mondial, sustine ca scumpirea este determinata de factori independenti actiunile sale.
Grupul si-a redus cota de productie cu 4%, de la inceputul lunii aprilie, la un total de 23,5 milioane de barili pe zi. Ministerul kuweitian al Petrolului a anuntat luni ca situatia actuala va determina OPEC sa produca peste limtele oficiale.
Economiile e