Rezervele valutare ale Bancii Nationale depaseau la sfarsitul lunii aprilie nivelul record de sapte miliarde de euro.
Numai luna trecuta rezervele au crescut cu aproape 262 milioane de euro, in conditiile in care banca centrala si-a mentinut pentru a treia luna consecutiv o pozitie solida de cumparator net de valuta de pe piata interbancara.
Astfel, cumpararile din aprilie au insumat 212 milioane de euro, ceea ce a ridicat la 611 milioane totalul sumelor in valuta ridicate din piata in decurs de trei luni. Iar aceasta suma depaseste cu mai bine de 100 milioane de euro totalul vanzarilor de valuta la care a BNR a recurs pe parcursul anului trecut pentru a ajuta leul sa depaseasca perioadele de presiune din primavara 2003 si apoi din ultimele luni ale anului.
In perioada februarie-aprilie 2004 BNR a cumparat de pe piata aproape de doua ori mai multa valuta decat a vandut in intervalul noiembrie 2003-ianuarie 2004. Iar acest drenaj substantial de lichiditati in valuta a fost realizat cat se poate de lejer, pe seama surplusurilor inregistrate in piata, si ca atare fara ca leul sa resimta vreo presiune de depreciere, ci din contra.
La cele 212 milioane de euro cumparate in luna aprilie, BNR a mai adaugat la rezerva 38,9 milioane aferente emisiunii de titluri de stat in valuta lansate de Ministerul Finantelor pe piata interna.
De asemenea, BNR a obtinut venituri de 17,6 milioane de euro din administrarea rezervei internationale si 16,7 milioane de euro in urma modificarii nivelului rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, comisioane bancare si cotizatii. Astfel s-au adunat intrari de circa 285 milioane de euro, pe langa care platile de 23,3 milioane euro in contul datoriei externe publice si garantate de Ministerul Finantelor n-au avut o influenta semnificativa. Pana la sfarsitul