?In lipsa recunoasterii dimensiunilor adevarate? ale crizei, se arata in comunicatul Amnesty, ?este imposibil sa ne asteptam ca situatia tragica in care se afla mii de oameni tinuti in spitale de psihiatrie, in conditii deplorabile, sa fie rezolvata urgent si in conformitate cu obligatiile asumate de Romania in tratatele internationale privind drepturile omului?. Guvernul roman nu incalca numai legislatia interna si internationala, sustine organizatia. Amnesty International pune accentul pe problema morala: ?Data fiind suferinta umana consumata in aceste institutii, suferinta recunoscuta de majoritatea romanilor bine informati despre aceasta situatie, moralitatea unui punct de vedere care neaga realitatea este pusa grav sub semnul intrebarii?.
Autoritatile resping acuzatia ca tineri provenind din casele de copii inchise - in cadrul procesului de dezinstitutionalizare declansat la presiunile Bruxellesului - sint transferati abuziv in ospicii sau in alte centre pentru persoane cu handicap. Ar fi cazuri izolate, sustine guvernul roman, consecinta a epocii comuniste.
Orfan sanatos, internat intr-un centru de boli nervoase
?Evenimentul zilei? a prezentat, inca din luna decembrie 2003, cazul unui tinar orfan din Iasi care, desi nu avea probleme psihice, a fost internat intr-un centru pentru persoane cu astfel de disabilitati, doar ca sa nu fie lasat in strada. Dupa jumatate de an in care a trait in astfel de conditii, Constantin, acum in virsta de 18 ani, a fost salvat de o fundatie internationala, care a considerat ca baiatul nu are ce cauta in caminul respectiv.
Constantin a locuit, pina la 16 ani, intr-un centru de plasament normal, dar dupa ce a absolvit opt clase a fost mutat la o scoala profesionala destinata copiilor cu nevoi speciale, in Tirgu Frumos. Aceasta desi in centrul de la Halaucesti nu fusese diagnosticat cu boli mintale.