Pentru a atrage doamnele de care, precum sustine, s-a lasat mereu sedus, s-a hotarit ca ar fi o idee buna sa invete sa le daruiasca si altceva decit simple zimbete. Dragostea, pina la urma, este mai sanatoasa cind pastreaza dimensiuni concrete. Putini stiu ca Jean Paler a facut parte din prima clasa de bijutieri-gravori ai Romaniei, o generatie educata la sugestia regretatului inginer profesor Florica Stancu.
(Diana Evantia Barca)
Intre steme si medalii
?Pentru ca nu exista scoala nicaieri, au fost de acord sa ne ofere acoperis cei de la Scoala de Arte si Meserii, undeva pe strada 11 iunie, din Bucuresti. Pe vremea aceea, studiasem desen si pictura-sculptura si ma intrebam cum le-as putea impleti pe amindoua in altceva, de ce sa nu recunosc, imi doream ceva din care sa iasa si bani. Gravura este o meserie foarte grea. Trebuie sa fii foarte bun cunoscator de desen, sa ai un talent innascut, un ochi bine format: imbina tehnica bine stapinita, reguli legate de grafica si de desen, toate acestea, desigur, insufletite de talent, de suflet, de inspiratie?, spune Jean Paler.
Gravorul este meseriasul care modeleaza in otel matritele pentru decoratii, insigne, pandante, medalioane si, nu in ultimul rind, bani. Ordinul Tudor Vladimirescu, Decoratia Steaua Republicii, Ordinul Muncii, cum era pe vremea aceea (cel mai mare ordin care se conferea), cam toate au trecut prin mina noastra. ?Erau si pe vremea aceea, ca acum, proiecte. Se facea un fel de concurs, organizat de guvern, la care participam mai multi din bransa (...) Eu ma mindresc, printre altele, cu "n" cadouri care urmau sa fie oferite la ziua lui Ceausescu. Am lucrat pentru el 11 ani, intr-o echipa cu inca doi bijutieri?, spune Jean.
?Ceausescu ciugulea, ca strutul, lucruri lucitoare?
Despre preferintele lui Ceausescu putini ar putea vorbi, in conditiile in care, multi o