Sa vedem cum arata terenul. Sondajele celor mai importante institute specializate aratau, pana in momentul rechemarii d-lui Duvaz la vestiar, cam asa: Alianta PNL-PD si PSD erau creditate in Bucuresti cu scoruri relativ egale, circa 40% fiecare. Totusi, candidatul Aliantei, Traian Basescu, pleca in cursa cu sanse maxime, creditat cu aproximativ 48% din electoratul bucurestean; in conditiile unei participari mai reduse la vot, Basescu putea sa castige din primul tur.
Bogdan Niculescu-Duvaz figura doar cu jumatatea scorului inregistrat de PSD si la egalitate cu Monica Tatoiu, in conditiile in care PUR aduna in jur de zece procente. Perspectiva unui PSD zdrobit in capitala de Alianta PNL-PD, dar si umilit de Monica Tatoiu, specialist in cosmetice, a determinat probabil PSD-ul sa faca o miscare spectaculoasa, expediind urgent si fara bagaj spre primaria capitalei un om care, in opinia analistilor, ar fi putut candida cu sanse la presedintia României. Iar Nastase, care poate executa absolut orice tip de discurs cu usurinta omului inteligent si fara multe convingeri, a vorbit cu aceeasi dezinvoltura despre nevoia de Geoana - integratorul european, dupa ce, cu o luna in urma, tot ce-i lipsea Bucurestiului era un arhitect ca Duvaz.
Dar sa inchei asezarea jucatorilor inaintea intrarii lui Geoana pe teren. Sondajele mai aratau cate 5% pentru PRM si PNTCD. Toate procentele invocate trebuie raportate la cei care aveau in momentul respectiv o optiune conturata si erau gata sa mearga cu ea la vot. Este situatia ideala, in care toti alegatorii s-au hotarat cu cine voteaza si merg la urne. In realitate, in momentul schimbarii Duvaz/Geoana, 45% din alegatorii de pe liste erau nehotarati. Sociologii considera ca o parte din acestia (15-18%) sunt pesedisti care nu se regaseau in d-l Duvaz. In momentul in care ei se decid sa mearga la vot, se schimba baza de raportare,