Scandalizati de imaginile socante infatisind torturarea prizonierilor irakieni din Irak, aliatii Statelor Unite in cadrul coalitiei, inclusiv tari precum Italia si Ungaria, cer Pentagonului identificarea, judecarea si pedepsirea celor care s-au facut responsabili de aceste abuzuri, relateaza AP.
Aliatii SUA cer Pentagonului judecarea celor vinovati de torturarea prizonierilor irakieni
Scandalizati de imaginile socante infatisind torturarea prizonierilor irakieni din Irak, aliatii Statelor Unite in cadrul coalitiei, inclusiv tari precum Italia si Ungaria, cer Pentagonului identificarea, judecarea si pedepsirea celor care s-au facut responsabili de aceste abuzuri, relateaza AP. Aceste reactii ale aliatilor au fost determinate de faptul ca scandalul arunca o ?umbra de ipocrizie si dezonoare? asupra intregii coalitii, spune Johathan Stevenson, analist al Institutului de Studii Strategice din Londra. (Livia Cimpoeru)
Cele mai vii critici vin din partea Portugaliei, tara care are 128 de ofiteri de politie in Irak. Premierul portughez Jose Durao Barroso a denuntat abuzurile comise in inchisoarea din Abu Ghraib, calificindu-le ?ticaloase, degradante, respingatoare si revoltatoare?. ?Nu poti, in numele luptei impotriva terorismului si in numele libertatii, sa incalci exact valorile si principiile pe care se bazeaza aceasta lupta?, a aratat acesta.
In Italia, premierul Silvio Berlusconi, un aliat de baza al liderului american, a spus ca fotografiile din Irak sint ?teribile?, dar a promis ca trupele italiene vor ramine in Irak. Un ministru din guvernul Berlusconi, Rocco Buttiglione, a declarat ca SUA ar trebui sa ofere lumii o lectie de democratie, facind aluzie la o eventuala demisie a secretarului american al apararii, Donald Rumsfeld. ?Principala diferenta dintre o democratie si o dictatura este ca, in prima, cei care sint responsabili