(Ionel Stoica)
Aflat ieri la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a prezenta un proiect PHARE in valoare de 750.000 de euro, al carui obiectiv este tocmai consolidarea CSM, seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, a criticat din nou lipsa unor masuri ferme ale guvernului in ce priveste garantarea independentei justitiei. ?Organizarea Consiliului Superior al Magistraturii este importanta deoarece un asfel de consiliu poate fi un autentic garant al independentei justitiei?, a aratat Scheele. El nu a prezentat un punct de vedere oficial al Uniunii Europene in ce priveste proiectul de lege al CSM, elaborat de guvern si aflat in prezent la parlament. Poate si pentru faptul ca, deocamdata, Scheele are unele indoieli in ce priveste adevaratele obiective ale proiectului de lege: ?Nu pot sa spun inca daca proiectul de lege asigura independenta CSM. Sint unele neclaritati despre intentia MJ si a guvernului de a garanta independenta sistemului judecatoresc si trebuie discutate cu atentie articolele in Comisia juridica a Camerei Deputatilor?, a explicat Scheele.
Reprezentantul UE a mai apreciat ca, pentru realizarea reformei in justitie, este nevoie de timp, de vointa politica si de dezbateri publice. Scheele a mai spus ca nu trebuie neaparat ca Romania sa adopte un model european. ?Nu e vorba sa se impuna un model european pentru Romania, in ceea ce priveste sistemul judecatoresc, insa Romaniei ii revine sarcina deloc usoara de a alege?, a mai spus seful Delegatiei Comisiei Europene.
Reprezentantii justitiei romane recunosc ca, la acest capitol, Romania inca mai are de de lucru. ?Ramin multe redute de cucerit pentru a avea o justitie independenta, din pacate sint probleme legate de mentalitate?, crede Dan Lupascu, secretar general al CSM. Pentru a remedia aceasta problema, Lupascu vrea sa treaca la masuri dras