"Partidul" e atat de tare, incat adesea candidatii sai ignora cu buna stiinta dezbaterile electorale la care sunt invitati. Dupa cum nu mai catadicseste sa raspunda public la acuzatii incendiare care, in mod normal, ar fi trebuit sa provoace adevarate cutremure in politica romaneasca. Cum sunt cele doua cazuri explozive iesite la lumina saptamana trecuta. La Focsani, un nou scandal il readuce in prim plan pe Marian Oprisan.
Presedintele C.J. Vrancea este acuzat, de aceasta data aducandu-se drept proba o inregistrare audio, ca preseaza prin intermediari candidatii partidelor de opozitie sa se retraga in ultimul moment de pe listele electorale. In paralel, o ancheta intreprinsa de Academia Catavencu, dar publicata si de alte doua cotidiane centrale, aduce acuzatii extrem de grave lui Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Industriilor, in legatura cu implicarea sa intr-o afacere de sute de milioane de euro privind retehnologizarea hidrocentralei Portile de Fier II.
Astfel de dezvaluiri ar fi provocat, in alte parti, imense valuri in mass-media si aprinse dezbateri politice. Cu atat mai mult cu cat ne aflam in plina perioada electorala. In mod normal, si Executivul si partidul de guvernamant ar fi trebuit sa iasa cu cel putin o reactie oficiala, daca nu cu un anunt privind declansarea unor investigatii. In realitate, conducerea PSD a ignorat cu seninatate acuzatiile. Mai ales ca, deloc surprinzator, televiziunile principale au ignorat si ele ambele subiecte. Controlul unei bune parti din fluxurile mediatice si efectele limitate pe care astfel de scandaluri par sa le aiba in plan electoral explica aceasta atitudine.
Sigur, ramane intotdeauna speranta ca va interveni Bruxelles-ul. La Bucuresti e deja bine incetatenita ideea ca UE e principala forta de opozitie din Romania. O situatie altfel nefireasca si care nici nu poate tine la nesfarsit. Pent