Din 1974, momentul in care festivalul de jazz s-a mutat de la Ploiesti la Sibiu, numele lui Hilarius Johannes Konstantin SCHMIDT se leaga de acest eveniment. Dupa ce, timp de 30 de ani, a fost implicat in organizare, din 1997 este si director al festivalului de jazz. In toamna lui 1970, sub indrumarea profesorului Nicolae Ionescu si impreuna cu alti fani ai jazzului, Konstantin SCHMIDT pune bazele unui club de jazz la Sibiu, care a ajuns sa aiba un numar impresionant de membri. Festivalul din acest an, desfasurat in perioada 5-9 mai, s-a bucurat de un buget de 3 miliarde de lei, ceea ce inseamna un mare succes, pentru ca in anii trecuti suma alocata manifestarii nu a depasit 800 de milioane lei.
Ce reprezinta perioada 1974-2004 pentru Festivalul de Jazz de la Sibiu?
Aceasta perioada reprezinta nasterea, cresterea si descresterea, si iar cresterea celui mai longeviv si celebru festival de jazz din Romania.
Scopul Sibiu Jazz Festival il reprezinta mentinerea unei traditii de peste treizeci de ani de jazz, la cele mai inalte cote artistice, intr-un oras care in Romania este sinonim cu jazzul – Sibiu.
Festivalul este considerat unic in Romania, avind in vedere longevitatea, consecventa si numarul impresionant de celebritati ale genului care l-au onorat cu prezenta.
Este cel mai vechi festival de acest gen de la noi si unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume, motiv pentru care Sibiul a fost declarat „Capitala jazzului“ din Romania. Pe plan mondial, sint rare festivalurile de gen care se pot mindri cu o istorie de trei decenii, cind insasi existenta acestei muzici abia depaseste un secol.
Este o carte de vizita a Romaniei (alaturi de Festivalul „George Enescu“ – Bucuresti si Festivalul „Cerbul de Aur“ – Brasov) in drumul dificil spre Europa.
Este un eveniment unic, centrat pe 5 seri muzic