Exista spitale publice, mai ales in Bucuresti unde clinicile medicale private au rezerve speciale pe care le folosesc pentru pacientii abonati care necesita spitalizare. Spre exemplu, spitalul Sf. Ioan din Bucuresti (fostul spital Vitan) a construit cate o astfel de rezerva, in conditii de trei stele, aproape la toate sectiile: chirurgie, urologie, medicina interna sau ortopedie.
Spitalul inca nu are contracte scrise cu clinicile medicale, ci de-abia acum se pune aceasta problema.
"Am construit aceste rezerve cu conditii mai bune din sponsorizari. Ideea este sa le punem la dispozitia clinicilor, dar si a persoanelor neasigurate care vin si platesc direct. Spre exemplu, avem cazuri de persoane din strainatate, care vin si folosesc aceste rezerva. Banii ii folosim pentru dezvoltarea celorlalte sectii ale spitalului, pentru imbunatatirea salarizarii personalului medical si pentru imbunatatirea conditiilor generale din spital", spune Alexandru Ciocalteu, directorul spitalului.
Ciocalteu spune ca exista intelegeri cu Medsana pentru rezerva speciala de la chirurgie si cu Medicover pentru urologie.
Ce inseamna serviciile de trei stele? "Singur in camera, dus, toaleta, TV, aer conditionat, termopane".
De ce a luat decizia de a investi in aceste rezerve?
"Noi asteptam sa vina acest moment. Ne va ajuta la bugetul spitalului."
Cum se va desfasura propriu-zis functionarea acestor rezerve?
"Noi facem un contract cadru. Inchiriem rezervele, inchiriem salile de operatii si vom cauta sa convingem clinicile sa apeleze la medicii nostri. Noi trebuie sa le asiguram sala de operatii. Exista tarife de la Ministerul Sanatatii. Va fi un castig pentru sistemul sanitar si pentru sistemul medical dezvoltarea sectorului privat."
"De asemenea, am facut o ambulanta superdotata.