Capacitatile celui mai impresionant ?computer?, creierul omenesc, constituie un subiect extrem de fascinant si de amplu dezbatut in comunitatea stiintifica, dar si de publicul larg. Fascinant este ceea ce stim, dar mai ales ceea ce nu stim sau nu intelegem inca.
Capacitatile celui mai impresionant ?computer?, creierul omenesc, constituie un subiect extrem de fascinant si de amplu dezbatut in comunitatea stiintifica, dar si de publicul larg. Fascinant este ceea ce stim, dar mai ales ceea ce nu stim sau nu intelegem inca. Printre capacitatile insuficient explorate la ora actuala figureaza si telepatia, care suscita un larg interes datorita, mai ales, implicatiilor practice pe care le-ar avea stapinirea abilitatii de a comunica, direct, la distanta numai prin puterea gindului. Incadrat in mai ampla categorie a perceptiilor extrasenzoriale (ESP), telepatia (termen derivat de la cuvintele grecesti ?tele? - distant si ?patos? - simt) este uneori greu de distins de clarviziune, care insa nu necesita doi subiecti pentru a se produce. In aceeasi categorie de fenomene mai figureaza precognitia - capacitatea de a vedea viitorul, retrocognitia - capacitatea de a vedea evenimente trecute si psihometria - abilitatea de a citi istoria unui obiect, acestea doua din urma fiind deseori mediatizate in filme politiste cu detectivi ?paranormali?. (J.P.)
Cartile dedicate telepatiei sint pline de exemple concrete de oameni obisnuiti, care sustin ca au trait experienta comunicarii directe cu o alta persoana, experiente inexplicabile, pe care le califica instinctiv ca fiind paranormale. Atunci cind o persoana se intilneste pe strada cu cineva la care tocmai se gindea ori cind primeste un telefon de la cineva pe care chiar se gindea sa-l caute, sentimentul este ca s-a produs ceva iesit din comun. ?Chiar la tine ma gindeam!?, e de regula prima replica intr-o astfel de sit