Epoca Antonescu a fost caracterizata de omniprezenta lui Ion Antonescu. Epoca Dej a fost caracterizata de omniprezenta lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Epoca Ceausescu a fost caracterizata de omniprezenta lui Nicolae Ceausescu. Judecand dupa omniprezenta lui Ion Iliescu in viata noastra politica, e clar ca romanii traiesc din nou in epoca unui conducator care nu se mai satura de putere, care nu se va desparti de putere decat mort - numele noului Antonescu/Dej/Ceausescu este Iliescu.
Ion Iliescu a devenit un nume pentru multi romani pe la mijlocul anilor '80, cand incepuse perestroika lui Gorbaciov, iar la bursa zvonurilor se auzea ca Ion Iliescu, un activist cu studii la Moscova pe vremea studentiei lui Gorbaciov, va fi succesorul lui Ceausescu la sefia PCR. Cand liderul sovietic a vizitat Romania, toata lumea a sperat ca Ceausescu sa fie scos de la putere prin manevre de partid. Chiar si Europa Libera, de obicei atat de prudenta cu zvonurile, a rostit cu insistenta numele lui Ion Iliescu in legatura cu succesiunea lui Nicolae Ceausescu. Astfel incat, atunci cand Ion Iliescu a aparut la televiziune in 22 decembrie 1989, multora li s-a parut fireasca prezenta sa in prim-planul Revolutiei transmise in direct. Mai putin clar ne-a fost cum de a reusit din pozitia de "ultimul pe lista, cu voia dumneavoastra" sa treaca imediat in pozitia de sef necontestat al noii puteri.
Nici un concurent nu a fost capabil sa-i diminueze puterea. Dumitru Mazilu, care se pare ca a incercat acest lucru, a fost inlaturat fara mila, asa cum te lepezi de o carpa, cu o usurinta care ar fi trebuit sa ne puna pe ganduri. In numai doua luni dupa Revolutie, Ion Iliescu a reusit sa scape de toti oamenii incomozi din Consiliul Frontului Salvarii Nationale, pe care il controla cu o mana de fier - tot asa cum Nicolae Ceausescu controlase Comitetul Central. Iar cand a fost nevoit sa imparta