(Foto: )
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau a efectuat saptamana trecuta o campanie de verificare a firmelor de constructii. 62 de angajatori au fost controlati atat din punct de vedere al securitatii muncii, cat si al relatiilor de munca. Cazurile de „munca la negru“ au fost putine si nu deosebit de grave.
„Erau intocmite state de plata pentru angajati, chiar daca nu aveau incheiat contractul de munca la momentul respectiv“, declara Ioan Barbu, inspector sef al ITM Bacau. Asta inseamna ca angajatorul nu avea intentia sa incalce legislatia muncii si sa se sustraga obligatiilor catre stat. Legea nu face insa distinctie intre munca la negru cu intentie si cea fara.
In final, ITM a sanctionat 14 firme, valoarea totala a amenzilor ajungand la 121.000.000 lei. Din cei 14 angajatori, 3 au fost amendati pentru „munca fara forme legale“ cu 20-30 milioane lei. Cel mai mare numar de angajati fara contract de munca, adica patru, a fost depistat pe 29 mai la SC ECCOR SRL.
Efectele „muncii la negru“ ii privesc direct pe salariati, care nu beneficiaza de asigurare de sanatate si de stagiu de cotizare la pensie. O alta incalcare a legii care afecteaza salariatii este nerespectarea salariului minim pe economie. In domeniul securitatii in munca, numarul societatilor descoperite in neregula este mai mare, si anume 29, dar sanctiunile sunt mai blande.
Astfel, din cele 29 de firme, 25 au primit avertisment, iar celelalte amenzi in valoare totala de 110 milioane lei. Firmele n-au scapat insa doar cu „pedepse“ financiare. Inspectorii ITM Bacau au inchis patru santiere, principalul motiv fiind utilizarea de schele improvizate, fara proiect de executie.
De asemenea, au interzis functionarea a opt echipamente tehnice - motostivuitor, compresor, circular etc. -, fara autorizatii sau improvizate. Cele mai frecvente nereguli