Renasterea vinului romanesc se anunta dureroasa. Din cele aproximativ 225.000 de hectare de vii existente, jumatate risca sa dispara, iar subventiile statului roman nu permit amortizarea socului, Renasterea vinului romanesc se anunta dureroasa. Din cele aproximativ 225.000 de hectare de vii existente, jumatate risca sa dispara, iar subventiile statului roman nu permit amortizarea socului, scrie publicatia "Le Figaro", citata de agentia Rador, intr-un articol privind starea viticulturii romanesti. "Podgoriile romanesti sunt in agonie", afirma contele Guy Tyrel de Poix, pe care pasiunea pentru vin si simtul aventurii l-au facut sa investeasca si in podgoriile Dealul Mare din Romania. "Ar trebui replantata in fiecare an 3 la suta din suprafata totala pentru a le face rentabile. Or, replantarea unui hectar costa cel putin 10.000 de euro. Este o avere in Romania", spune sursa citata. Cu toate acestea, din ce in ce mai multi investitori occidentali sunt atrasi de acest domeniu. Povestea contelui, dar si a altor investitori straini arata ca din podgoriile romanesti se mai pot "stoarce" vinuri de calitate, capabile sa cucereasca pietele occidentale. "In regiunea Dealul Mare, predestinata sa produca vinuri rosii, 60 la suta din pamanturi fusesera plantate cu vita-de-vie alba", isi aminteste Guy Tyrel de Poix. Deloc descurajat de harababura descoperita la Dealul Mare, contele s-a instalat in satul Ceptura si, cu utilaje frantuzesti, sticle italienesti si dopuri sintetice din SUA, a reusit, in doar cativa ani, sa exporte 30 la suta din productia de vinuri romanesti in SUA, Canda si Europa de Vest. La Samburesti, in sudul tarii, Domeniul Bolovanu - proprietate din 1998 a societatii franco-italiene Vinarte - s-a reusit promovarea vinurile romanesti pe pietele occidentale. La cativa kilometri de Samburesti, un alt investitor - baronul austriac Jackob Kripp -incearca, din 200