•Activitatile social - economice au ca rezultat, оn majoritatea cazurilor, producerea unor deseuri ale caror caracteristici fizico-chimice, biologice si mecanice sunt foarte diverse. Descarcarea acestora оn mediul ambiant, fara a fi supuse unor tratamente de оndepartare sau de reducere a unor componente nocive, poate avea consecinte dintre cele mai periculoase pentru mediu.
Deseurile reprezinta resturi de materie prima rezultate din folosirea incompleta a acesteia оn procesul de productie (folosire) pe care detinatorul le arunca sau are intentia sau obligatia de a le arunca.
Volumul deseurilor este influentat atat de dimensiunile si de calitatea materiei prime, cat si de caracterul proceselor folosite. Din punct de vedere al posibilitatii de valorificare, deseurile se оmpart оn utilizabile si neutilizabile. Din punct de vedere al depozitarii se оmpart оn:
a) deseurile menajere;
b) deseurile din productie;
c) deseurile din constructii si din demolari;
d) deseurile periculoase; fara a se aplica:
- deseurilor radioactive;
- rocilor, depozitelor de resurse minerale rezultate de la foraje, din prospectiuni geologice si operatiuni de exploatare subterana a bogatiilor subsolului, inclusiv din cariere de suprafata;
- carcaselor animale si unor deseuri din agricultura;
- apelor uzate;
- deseurilor de explozibili expirate.
Principalele sisteme de colectare a deseurilor menajere utilizate оn lume sunt:
1. in amestec (sisteme utilizate оn tarile cu un grad de dezvoltare redus si mediu);
2. selective (sisteme utilizate оn special оn tarile dezvoltate, avand ca scop recuperarea partii valorificabile).
Exista mai multe metode de reducere a volumului de deseuri din depozite, dintre care putem enumera: reducerea cantitatii de deseuri prin evitarea cumparaturilor inutil