Pe principiul "omoram si eventual zicem pardon", Parchetul National Anticoruptie a declansat, in urma cu doua saptamani, un scandal de proportii. Fraude, abuz in serviciu, fals si uz de fals, instigare la fals intelectual in forma continua.
Toate acuzele aduse unei firme de restaurari din Suceava, Restaco, au fost comunicate presei cu dictie perfecta de purtatoarea de cuvant a PNA, Gabriela Neagu. Dupa extazul care ne-a lovit afland in ce ritm alert isi face treaba PNA, am purces sa sapam ceva mai adanc.
Nu ne-am lamurit insa daca PNA e incompetent, e rauvoitor sau pur si simplu executa o comanda politica (ca doar nu e subordonat, nu?). Dar sa o luam cu inceputul.
Urmarirea penala inceputa de Parchetul National Anticoruptie impotriva firmelor de restaurare Restaco SRL si Restaco Grup din Suceava a provocat un adevarat scandal. Fraude, prejudicii de miliarde in cultura, la monumentele istorice. Cercetand mai atent, am putut constata ca "ceva e putred in Danemarca".
Dosarul construit de PNA in cazul Restaco pare a fi facut la comanda (politica, daca luam in considerare interesele prefectului Cusnir si ale lui Octav Cozmanca ca firma Cominco sa se ocupe de restaurari), rea-vointa si, pe alocuri, cu nuante de Radio Erevan.
In comunicatul dat publicitatii la data de 19 mai, Parchetul National Anticoruptie anunta ca a inceput urmarirea penala impotriva a trei reprezentanti ai Ministerului Culturii si Cultelor si a administratorului unor firme, Mihai Bradu, pentru prejudicierea statului cu peste 1,2 milioane de euro, in cazul unor lucrari de restaurare a unor monumente din judetul Suceava.
Eroare! Nici una dintre persoanele amintite nu este "reprezentanta" a MCC. De asemenea, PNA il acuza pe Mihai Bradu ca a prejudiciat statul cu 1,2 milioane de euro. Conform tuturor actelor, Mihai Bradu a primit de la