La doar 4 ani a fost trimis intr-un lagar din Germania. Insa momentele de groaza pe care le-a trait impreuna cu familia nu au fost sterse de trecerea timpului. Soarta s-a cam jucat cu el, dar a iesit invingator din "bataliile" vietii. La cei 62 de ani, Emil Hossu mai are inca armura de june prim. S-a nascut in 1941, la Ocna Sibiului. Dupa ce Ardealul a fost cedat, familia lui s-a mutat la Cluj. Pentru ca tatal lui era diplomat, toata familia a fost deportata, pe 23 august 1945, intr-un lagar in Germania.
S-a chinuit sa albeasca un negru
"Un an si trei luni am stat in lagar. Aveam eu 4 ani, dar tin minte cum am fost deportati in vagoanele de marfa, in timpul bombardamentelor. Am plecat din Dresda, exact cu o jumatate de ora inainte de "vestitul" bombardament." Isi facuse prieten dintr-un soldat negru american. Si cum nu stia ca exista oameni de culoare, il tot freca pe fata ca sa-l curete. "mi placea de soldatul Sam, pentru ca ma plimba pe un cal alb. Odata mi-a lipit guma de mestecat in par. A trebuit sa ma tund si aveam ditamai gaura la spate", isi aminteste Hossu. Ca drept rasplata, sora lui, Lia, i-a aplicat soldatului acelasi tratament. Astfel ca amandoi prietenii aveau cate o freza de toata frumusetea. Dupa ce au scapat din lagar, parintii s-au intors in Romania. Cu toate ca nu mai aveau la ce sa se intoarca. Casa, o fabrica de ate si masina le fusesera confiscate. "Din pacate, nu am acte doveditoare, ca sa mai recuperez ceva. Au revenit in tara, din patriotism".
Tatal i-a murit in brate
Le-a fost foarte greu sa o ia de la capat. Aveau, totusi, de hranit trei guri. S-au zbatut si au reusit sa iasa la liman. Pentru ca in 1948, tatal lui Emil Hossu sa fie chemat sa lucreze la Ministerul Muncii. Asa s-a descoperit ca a fost diplomat in perioada lui Antonescu. Fara sa fie "patat" l-au trimis, sase luni, la Canal. "Tata n-a facut nici