Cu toate ca, inca de anul trecut, Guvernul a dus o campanie indelungata impotriva introducerii centralelor de apartament, lupta inca nu s-a terminat. Totul a inceput cand Regia Autonoma de Distribuitie a Energiei Termice a observat ca din ce in ce mai multe persoane apeleaza la centralele de apartament si se debranseaza de la sistemul de incalzire centralizat.
Astfel, Agentia Romana pentru Conservarea Energiei, aflata in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, a organizat de curand un seminar la Ploiesti, unde Mihai Faca, deputat PSD, a prezentat, pe baza unor studii efectuate de specialisti, ca sistemul de incalzire centralizat este mai avantajos si mai eficient decat centralele termice de apartament.
Astfel, in conditiile existentei repartitoarelor de caldura, dar si a modernizarii actualelor centrale termice si a retelelor de transport, a rezultat ca sistemele de incalzire centralizata sunt net superioare centralelor de apartament. Mai mult, Guvernul se foloseste de toate mijloacele, chiar si de normele europene, pentru a intrerupe numarul masiv al celor care se debranseaza de la RADET.
In acest scop, deputatul Mihai Faca le-a expus celor prezenti la intalnire si o parte din legislatia europeana referitoare la eficienta energetica si la sistemele de incalzire.
Aici, au fost subliniate mai ales acele aspecte legate de faptul ca, in conformitate cu normele europene, nu pot exista intr-un ansamblu de locuinte doua sisteme de incalzire, precum si acelea in care autoritatile locale se pot implica in reabilitarea termica a cladirilor.
Pe langa acestea, Guvernul a generat o multime de norme si criterii pe care trebuiau sa le indeplineasca cei care doreau sa-si instaleze o centrala de apartament.
Printre acestea, autoritatile statului au prezentat publicului larg ca centralele individuale s