In Franta au loc ceremonii care marcheaza cea de-a 60-a aniversare a debarcarii Aliatilor in Normandia. Europa occidentala a fost eliberata de tirania nazista in special prin sacrificiul soldatilor americani si britanici, dar si al luptatorilor francezi, canadieni si polonezi.
La ceremonii va participa in premiera, alaturi de Bush, Blair, Chirac si Putin, si liderul guvernului german - cancelarul Gerhard Schroeder.
Presedintele Bush si premierul Blair sustin ca acum lumea libera se confrunta cu un pericol pe masura provocarii fasciste - terorismul de sorginte islamica. Si ii indeamna pe ceilalti lideri europeni sa priveasca la lectiile trecutului. La confruntarea cu nazismul.
5 iunie 1944. Celebrul Dwight Eisenhower, americanul cu vederi republicane, nascut in 1890 in Texas, nu ajunsese inca presedintele Statelor Unite. Era insa la apogeul carierei sale militare. Se afla la tara, in Anglia neocupata de nazisti, unde era instalat cartierul trupelor aliate.
Intr-un birou modest, generalul Eisenhower pregatea o scrisoare de demisie adresata presedintelui Roosevelt, in caz de esec.
In acelasi birou a scris si mesajul de imbarbatare adresat soldatilor ce aveau sa debarce a doua zi pe plajele Frantei ocupate. "Ochii lumii sint atintiti asupra voastra. Sperantele, rugaciunile popoarelor iubitoare de libertate va insotesc. Nu vom accepta decit Victoria totala!"
"Victoria totala" a lui Eisenhower a fost si a ramas expresia spiritului american. A reamintit-o acum doua saptamini chiar un francez, editorialistul "Le Figaro", Alexandre Adler, care a scris despre "refuzul machiavelismului european, acceptarea razboiului total", "gustul riscului".
Spiritul american pus in practica, conceptia lui Roosevelt si Eisenhower "totul sau nimic", refuzul calculelor meschine au facut posibila eliberarea Eur