Banca Comerciala Romana (BCR) a devenit, de vineri, banca privata, in urma finalizarii primei si celei mai importante etape a privatizarii. Astfel, 25% plus doua actiuni din capitalul bancii au fost vandute catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, in urma efectuarii platii integrale pentru actiunile in valoare de 222 milioane de dolari.
Cea de a doua etapa a procesului de privatizare a BCR se afla intr-o faza avansata de finalizare, se mai arata in comunicatul de presa. In data de 30 aprilie, a fost semnat contractul cu Asociatia Salariatilor BCR, iar acum se desfasoara procedura de alocare a actiunilor.
In acest fel, un pachet de 8% din capitalul bancii va fi transferat catre salariati, membrii Consiliului de administratie si pensionarii cu ultimul loc de munca la BCR.
Pana la sfarsitul lunii iunie, noii actionari vor numi doi reprezentanti in Consiliul de supraveghere al bancii. Aproximativ 30% din capitalul bancii este detinut de cele cinci societati de investitii financiare, care detin fiecare 6% din actiuniile bancii. Dupa finalizarea ultimului transfer catre salariatii bancii, statul roman va mai detine doar 36,88% din capitalul bancii.
Strategia de privatizare stabileste ca obiectiv final vanzarea unui pachet reprezentand cel putin 51% din capitalul social catre un investitor strategic, institutie financiar-bancara internationala reputata, sau catre un grup de investitori strategici din care sa faca parte cel putin o institutie financiar-bancara internationala de renume.
Conform strategiei de privatizare, statul roman poate intra din nou in posesia actiunilor vandute dupa cativa ani daca se constata ca nu sunt respectate conditiile din contract. In ceea ce priveste privatizarea celei mai mari banci din Romania cu cele doua institutii bancare str