Guvernul a adoptat, la ultima sedinta, un proiect de lege de care s-a vorbit mult in ultimul timp: Legea privind fondurile de pensii administrate privat. Romanii vor putea beneficia astfel, incepand cu data de 1 iulie 2006, de un sistem alternativ celui public, in sensul ca se asigura o pensie privata, distincta si care vine sa suplimenteze pe cea obtinuta in sistemul public.
Actul normativ instituie asa-numitul pilon II de pensii si promoveaza obligativitatea participarii la noul sistem a tuturor persoanelor in varsta de pana la 35 de ani, nou intrate pe piata muncii.
Participarea la fondurile de pensii administrate privat va fi facultativa pentru celelalte categorii de persoane, in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii.
Aparitia sistemului de pensii administrate privat presupune ca o parte din contributia individuala de asigurari sociale va fi initial colectata si ulterior investita de entitati private cu statut de societati comerciale. Aceste societati vor avea ca obiect exclusiv de activitate administrarea fondurilor, calculul si plata acestui tip de pensii.
Administrarea fondurilor se va realiza in schimbul unui comision, care va fi suportat de participantii la fond.
Conditii stricte pentru societatile administratori de fonduri
Date fiind sumele uriase pe care le vor administra, infiintarea societatilor comerciale sus-amintite este supusa conform legii adoptate de Executiv unor conditii stricte. Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii trebuie sa reprezinte echivalentul in lei al sumei de 20 de milioane de euro.
Din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor se va desprinde Comisia de Supraveghere a Fondurilor de Pensii. Aceasta va autoriza, controla si reglementa domeniul.
Adm